2015-08-29

51% fotboll diskuterar publik under CL-kval jämfört med Stockholmsderby

Robert Laul och Oskar Månsson tog upp publiken och supportrarna, och för att bäst bena ut deras tankar och hjälpa dem med deras frågeställningar transkriberade jag den punkten på veckans podd 51% fotboll. Det kanske är orättvist att skriva ut talspråk men håll till godo:

01:03:05
RL: Jag skulle vilja tillföra en punkt där som är rätt intressant. Jag var ju på Swedbank eller Malmö New Stadium som den hette under denhär matchen i tisdags igår och jag var på stockholmsderbyt i måndags och skillnaden när man är på - här lägger jag inga värderingar - skillnaden när man är på denhär Malmömatchen och när man är på Stockholmsderbyt då är det som att när man kommer till Malmö, då är det som att fotbollen som är kärnverksamheten för dethär evenemanget och publiken lever sig in nått oerhört i denhär matchen och lyfter denhär matchen så det blir en enorm upplevelse o o o vara där. Jag menar det är inga klacksupportrar alla som står här liksom men dom - dom fan 63åriga tanter med käpp står ju och hoppar o viftar på sina, med sina halsdukar, då får du ju ändå ett bra tryck som gör att denhär fotbollsmatchen lyfter då när man är på Stockholmsderbyt då är det lite mer som att man, då är själva matchen nån, jag ska inte säga bisak, men att den är, den är inte lika central där, som fotbollsmatchen är när du kommer till en sånhär Champions League-match i Malmö, utan där är liksom - där lever klackarna o o o supporterverksamheten sina helt egna liv bortsett från matchen alltså. Åter inga värderingar där man kan ju tycka e e e charmas av båda domdär delarna. Det blir en skillnad i hur man upplever det. Jag har ett konkret exempel här på hur publiken på Swedbank när van Duyk, Celtics store duktige mittback där, han petar undan bollen som har gått död liksom. Och hela arenan reagerar med en sån enorm kraft för dom är så inne i matchen att det kändes som att domaren har inget annat val än att ge han ett kort för ja domaren sprang med ryggen mot det men han varna honom ändå, det är möjligt att linjedomaren gav han en signal, jag vet inte, i hörsnäckan men det kändes liksom som att det var det var det var publiken på Swedbank som fixade dendär varningen och sen får ju han spela med resten av matchen med ett gult kort i bakhuvudet.
01:05:07
OM: Mmm
RL: Det är klart att det tar ner hans prestation, han kan inte gå upp lika hårt i rygg på Rosenberg.
OM: Mmm, näe, öh, näe det är en intressant spaning. Eh, där är det givetvis för att ja, eh ett hemmalag mot ett
RL: Ja det är inte två
OM: internationell
RL: Och det är det jag säger det är inte samma saker men det var ändå en spaning jag gjorde
OM: Ja och nä men Stockholmsderbyt är ju, som spektakel är det ju helt otroligt att det kommer en massa tyska och engelska journalister och supportrar bara dit för att titta på dethär liksom. Ehm. Och i potten ligger ju faktiskt inte alls, inte liksom, det är en vanlig, det är tre allsvenska poäng som står på spel. Varken mer eller mindre. En enorm prestige, men jag vet ju inte hur många eee inte spelare då men ledare inom klubbarna och supportrar och sånt som säger : Ja, så länge vi inte förlorar så är det lugnt. Det vill säga att man är nöjd med ett kryss. Pratade med djurgårdsledare som efter, ah men dom var hyfsat nöjda ändå, och vad är det dom gjorde då? Jo dom spelade 2-2 i ett hemmaderby, eh, ja dom har ju samma arena men dom hade ju extremt stort publikövertag såklart. Mot en klubb som ligger betydligt längre ner i tabellen, som är ett sämre lag för stunden. Spelar 2-2 hemma, det är ju en riktig missräkning då. Men åndå liksom, vi förlora inte. Så där är ju en jäkla skillnad. Men man får väl jämföra med skånederbyt då.
RL: Ja absolut
OM: Om man ska ha en rak jämförelse så
RL: Det var också en intressant grej som jag snappade upp via sociala medier eller var jag nu såg det på nån hemsida, dethär var liksom supportrarnas, eh, och jag är ju inte så jävla insatt, inkörd i denhär världen så det kanske är vardagsmat men det var ju Malmösupportrarna hur dom la upp denhär dan liksom, eh, dom höll på och dividera hur skulle dom kunna klara och hålla trycket och stämningen på Stadion inte bara i 90 minuter utan i en straffsparks eller i en eventuell förlängning och en straffsparksläggning. Jo men då höll dom på och dividera, om man käkar vid den och den tidpunkten, liksom, så att magen e i rätt fas och så dricker du mycket vatten på dagen och så ser du till så att du får med dig vatten in på arenan så du ja håller vätskebalansen i skick, inte blir törstig och smörjer stämbanden och så vidare alltså. Fotboll är ofta annars förknippat med öl och grejor men alltså dom resonemangen jag såg här, dethär handlar ju om, domhär förbereder sig som för för för och nästan lira denhär matchen liksom. Dom ser la till och sova åtta timmar?
OM: Så folk stod och stretchade på stan när du gick förbi?
RL: Ja men ungefär alltså om vi överdriver det lite. Jag vet inte det kanske man gör, det kanske klackarna gör i derbyn och på andra matcher också men dethär var verkligen som att nu jävlar ska vi hålla liksom, nu ska vi hålla ljudvolymen mot Celtic här så att dom darrar även i en straffläggning. Då ska vi ha kvar stämbanden, då ska vi ha kvar luft i våra lungor och så vidare.
OM: Ja. MFF Support har ju officiellt tilldelats nummer 12 då så där kan man väl prata om den tolfte spelaren
RL: Ja det får man nog fan göra här alltså
OM: på riktigt. Nä, jag har svårt och se det att man gör det när man går på ett Stockholmsderby, då tror jag man, antingen är man extremt engagerad i hur man, i vad man ska göra för show på läktaren liksom, med tifo och grejor liksom. Eller så går man bara dit och kör liksom, som en stor fest som i och för sig innehåller en hel del ångest men ja nä där kan nog finnas en skillnad utan att heller va superexpert på de områdena. Det kan jag väl inte säga att jag är.
01:08:31
RL: En annan grej som jag inte heller riktigt vet, som sagt, bara, klacken finns ju där i Malmö sen så är det ju fullt då runtomkring och jag nämnde ju det förut om 63åriga tanterna som står och hoppar och viftar med halsdukar
OM: Har du film på det?
RL: Nä, det är väl en bildliknelse, jag såg väl inte exakt någon 63åring.
OM: Besviken jag blev nu faktiskt
RL: Men dom skapar dethär trycket och alla domhär som är där som sagt, det är väl rätt mycket, vad kallar man det, Champions League-turister brukar, det är ju lite nedlåtande, men dom kan ju alla sånger. Eller det måste dom ju kunna för jag menar det det det är ju ett öronbedövande tryck från alla håll och kanter liksom. Hur funkar sånt liksom? Informeras dom som kanske inte går på Malmömatcher så mycket vad det är för sånger som gäller eller har dom olika folk utplacerade på sektioner eller, ja, jag har ingen aning.
OM: Näe
RL: Det är imponerande och se iallafall, att det lever så över exakt hela jävla arenan.
OM: Hm, ja det är sant. Det ser man ju sällan. Nästan aldrig faktiskt. Till och med i, om man tar Stockholmsderbyt som är ju dom, det är ju dom största matcherna publikt alltså som spektakel, så står ju dom faktiskt i särklass. Men det är ju två sjövilda klackar som battlar mot varandra och sen ibland så hänger ju delar av långsidorna med och verkligen stämmer in i, ja, i ramsorna eller sångerna å såntdär, men grunden är ju, det är ju klackarna och dom som kör nått helt jävulskt liksom. Så, ja det är en stor skillnad.

RL: Jag vet inte om det kan hänga ihop med nästa punkt här, om du kommer ner till Malmö här så är det ju fullständigt hysterisk mediebevakning runt dethär Malmö FF, det är, den saknar ju nånstans motstycke. Kvällsposten hade, som är en Expressen-edition, en kvällstidning, dom gör ju alltså 28 sidor inför matchen. Och dom gör 28 sidor efter matchen. Då kan man ju tänka på när fotbollsmatchen den tar slut, när fan tog den slut? Halv elva eller?