2006-08-27

In the news...

Försöker ta mig ur hjärnans låsning med helgnumret av Cambodia Daily. Thailändarna har ännu inte lyckats bli av med sin premiärminsiter, Thaksin. Men han har ju ett skönt namn på sitt parti: Thai Rak Thai - Thailand åt Thailändarna. Nu inleddes iallafall valkampanjen, och TRT gjorde det genom att fejka en bilbomb mot sin store ledare, för att få igång lite tryck i kampanjarbetet. Generalen som blev utpekad som den som iscensatt bilbomben (som då troligtivs är påhittad av regeringspartiet) säger "It is impossible that I would assassinate the Prime Minister. If I had wanted to kill him, the Prime Minister would not escape." Vattentätt försvar? Nja, men iallafall ganska skönt.

Pluto försvann ju i veckan, nu oroar sig astrologerna över den inverkan det kan ha. Skorpioner ska passa sig, de kommer troligtvis att explodera. Laura Bush, Hillary Clinton och Condoleezza Rice - vågar man se dem explodera?

Apropå amerikanska damer så var USAs handelsminister på besök i Malaysia för att få sydostasiaterna att skriva på nått frihandelsavtal med Indien. Slutade i karaokefest bland ministrarna, där indonesiens handelsminister avslutade festen med en nykomponerad dikt, där han tackar Indien för att de nu kan handla fritt i toalettringar...

Här hemma är det en del broar som rasat som vanligt, Kampot står fortfarande under vatten, möjligheterna att dra iväg sin käresta på roliga utflykter är alltså lite begränsade, men det fixar sig alltid. Allt går att lösa här. Phnom Penh Post är annars en roligt tidning som kommer ut var tionde dag eller nått. En halvsida är Police Blogger, korta notiser om mest mord, dvs ett trettital i veckan då. Men en var rolig: en schaman hade hittats hängd i sitt mangoträd, enligt frugan hade andarna blivit vredgade för han hade ätit hund och druckit vin på en och samma dag. Då är det bara att hänga sig. Kan det ha med Pluto att göra? Framgick inte om han var skorpion.

I notiserna framgår också att järnvägen nog ska privatiseras. Man vet ju att när nått privatiseras i dethär landet så betyder det bara att staten förlorar inkomster och nån minister skor sig. Men i frågan om järnvägen så spelar det nog kvitta. En linje, med idiotisk sträckning, med ett tåg i veckan, som tar 6 gånger längre tid än att köra sträckan med bil. En privatisering mer i Bad Taste Cambodiastil är ju (håll nu i er, dethär är alldeles sant) Killing Fields. Biljettintäkterna förra året var 15 000 dollar, och nu såldes det till jappsarna för 16 000 dollar. Samma pengar vi betalar för att bygga en liten skola. Råkade jag säga att ministern som skrev på försäljningen också är VD för det kambodjanska dotterbolaget till det japanska företaget som köpte. Säga vad man vill om det absurda i att turista på lik och ta kort på en 30 meter hög stapel av dödskallar - är det orimligt eller nödvändigt? Men att sälja massgravar... Apropå att sälja ut landets resurser, så hoppas nu Chevron hitta olja i havet här. Om så sker - tror ni dethär landet kommer att utvecklas i riktning Malaysia, en mysig asiatisk tiger med social välfärd och trevlig levnadsstandard; eller i riktning Nigeria, ett land på gränsen till inbördeskrig med flod- och sjöpirater och en mangrovekust ödelagd av oljespill? Men om det är ett stort amerikanskt oljebolag inblandat så måste det väl borga för lugn och stabilitet och att pengarna hamnar i rätt fickor? Sälja olja är ju allafall inte som att sälja massgravar. Eller nationalparker: En blev nyss nedsågad och utsmugglad av skogsbruksministeriets regionchef, guvernören i regionen, regionens polischef och regionens flygvapenchef. Världsbanken skulle dit och titta för att sedan bevilja ett lån för att rusta upp den, och då fanns den inte längre. Apropå militära befälhavare så har vi i Sverige 2 generaler (och 2 amiraler - kungen är både ock). En riktig general alltså, chefen för armén. En general brukar typ chefa över en division, i runda slängar 11 000 - 12 000 man, 3-4 regementen. Fast vi bollar mest med brigader i Sverige. Nå, vid senaste folkräkningen i detta land så var det runt 14 071 000 innevånare, varav 631 generaler. Då skulle man teoretiskt kunna ställa upp 631 divisioner, i runda slängar 7 000 000 man. Vågar inte tänka på hur många amiraler dom har, med tanke på att flottan består av fyra båtar - varav ett är ett landstigningsfartyg modell gigant, om man behöver invadera nån granne. Ser man inte upp så kanske man blir utnämnd till nått om man stannar här ett litet tag till.

Sen har dom faktiskt en bokrecension i tidningen! "In the Shadow of Angkor: Contemporary Writing From Cambodia" - en essäsamling kan man kanske säga, från 2004 tror jag, sammanställd av Sharon May. Kanske måste skaffa, fast - eller för att - den typ sågas. Det enda bidraget som är typ bra är från -69, efter folkmordet har kambodja inte kunnat generera författare. Hur förklara att man varit med om ett folkmord? Och så ska skivföretagen nu stänga ner tabulatursidorna på Internet, som om dom tjänar pengar på att sälja noter? Och Tom Cruise har fått sparken...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar