2006-09-26

Slut på välfärd i världen

Efter Palme förlorade tredje världens folk en förkämpe, en modell och förebild. Ett alternativ till att välja mellan öst och väst, ett självständigt alternativ. Muren föll strax efter, så då blev det frågan om att ha ett alternativ överhuvudtaget. Som suddades ut än mer när vi i och med EU-inträdet inordnade vår utrikespolitik under Europas, och som helt försvann när Göran Persson helt plötsligt tyckte mer synd om israeler än palestinier.

Vår välfärdsmodell har ju ändå funnits kvar. Så något gott inflytande har väl ändå drömlandet Sverige här i världen? Och det var ju inte för att vi ville skrota välfärden som vi röstade fram Alliansen nu, det var ju bara för att vi ville ha lite hårdare tag och för att bidragstagarna skulle få möjlighet att uföra mindre produktiva sysslor. Nåja, vi kommer nog bli varse att det betyder välfärdsavveckling. Och nu är det inte bara vi som drabbas av vårt valresultat, även sydkoreanerna. Jag gissar att sverigeeffekten kan spela vågmästarroll i en hel del val världen över under den närmsta fyraårsperioden. "Om dom som skapat denna så himla underbara modell nu slängt den på sopehögen, varför skulle vi vilja ha den?" Och det oavsett om regeringen Reinfeldt nu hinner avveckla hela välfärdsmodellen eller ej. Det hinner dom väl inte? Well, sist fick dom väl in en skattereform som hette duga, och sen kom en totalt kaotisk avreglering av valutan så vi nu sitter med politiker som inte har rätt att styra över landets finanser. Ser framför mig hur Reinfeldt skruvar isär den svenska modellen för styrning av arbetsmarknaden, så vi äntligen står där utan de förhatliga kollektivavtalen. Jo, då står vi även där utan den lagstiftning andra länder har för att hålla ihop en arbetsmarknad utan kollektivavtal. Då ni! Jag är tillräckligt bitter av mig för att då kunna säga "vad var det jag sa". Fast det råkar vara på bekostnad av de 1 200 000 miljoner som Alliansen lurade i oss var arbetslösa innan detta valet, som kommer vara det då.

6 kommentarer:

  1. Jag är ledsen Joffe, men den där höger-rädslan håller inte längre. Det är inte så enkelt att man kan välja mellan gott (=vänster) och ont (=höger) i svensk politik längre.

    Om man hävdar att det hade varit bättre om Såssarna vann valet så är man bara konservativ, rädd för förändringar.

    Vad är det för välfärdssamhälle som har världens friskaste folk med världens högsta andel sjukskrivna? Vad är det för välfärdssamhälle där AMS förtidspensionerar folk som har friskhetsintyg från läkare och som inget vill hellre än att arbeta? Vad är för välfärdssamhälle som inte låter invandrare delta på arbetsmarknaden utan hellre låter dem sitta instängda på en flyktingförläggning?

    Jag har inga problem att ge mer än jag får tillbaka eftersom jag är höginkomsttagare. Det finns dock en gräns för hur många andra jag vill försörja.

    Vänsterblocket har lyckats avskaffa det personliga ansvaret i Sverige. Det handlar inte om hårdare tag, det handlar om att man faktiskt är ansvarig för sig själv och sitt eget välbefinnande. Skyddsnätet skall finnas där när man försökt och misslyckats, det skall dock inte hindra en från att försöka.

    SvaraRadera
  2. Stundande lösningar på MJS farhågor: Några karensdagar till, ta bort arbetsköparnas ansvar för sina arbetares välbefinnande genom att låta dem slippa betala dedär första veckornas sjuklön, och sänkt ersättning. Och så kan man lösa problemet med att vi har världens friskaste folk med fortsatta privatiseringar av sjukvård. AMS läggs ner, inga fler förtidspensioneringar. Skatteavdrag på hushållsnära tjänster, så invandrarna inte bara kommer ut på arbetsmarknaden, utan även blir integrerade i våra hem och liv. Och ökad press på kollektivavtalssystemet så vi kan integrera arbetskraft från låglöneländer på vår fina arbetsmarknad. Strössla med lite blandade hårda tag som språktest så vi inpräntar i oss ursvenskar att de som sitter och ugglar på flyktingförläggningar måste försöka och misslyckas innan de kan komma här och kräva nått av oss. Själv är jag så rädd att misslyckas att jag tackade nej till ett 50000/månadenuppdrag i veckan, kastar mig hellre i skyddsnätet nu medans det finns.

    SvaraRadera
  3. men du... vilka lösningar på de där problemen tycker du att V, Mp eller S hade? Det är ju ändå så att vi har haft en socialistisk regering de senaste tusen åren med några korta avbrott.

    Jag är säker på att Alliansen lyckas lösa de här problemen, men jag tycker att de gjort sig förtjänta av att få försöka.

    Vi kan väl vara överens om att inget av partierna i vänsterblocket har haft några lösningar?

    SvaraRadera
  4. Det kan vi inte vara överrens om. Kan vi vara överrens om att sossarna körde en valkampanj baserat på att Alliansen inte kan komma överrens? Och att Alliansen körde en valkampanj som gick ut på att förklara för oss att Göran Persson orsakade tsunamin? Inga lösningar från dom två kampanjerna. Jag ska göra lite research när jag gjort min release på Sonets promospel för filmen "Du & Jag", och skriva ett vuxet inlägg med lösningar. Men det är ju så mkt roligare att vara kryptisk, ironisk och sarkastisk i en blogg.

    SvaraRadera
  5. Jag menade för övrigt att jag INTE är säker på att Alliansen lyckas lösa de här problemen. Oturlig miss.

    Jag är dock _säker_ på att V eller Mp inte har några lösningar. Ja, förutom medborgarlön och kram-kalas, möjligtvis.

    SvaraRadera
  6. Ha ha... underbart. Joffemannen den enda sanna kommunist-kaptialisten jag känner. Klaga på att folk köpt allianspropaganda när han själv svalt vänster propagandan... :)

    Sverge är väl fullt av medelsvensson som klagar på att vi utnyttjar lågavlönade i sämre priviligerade länder och sedan tycker att Sibas reklam "det är dumt att betala för mycket" låter helt sunt. Väntar på dagen då jag hör "Va?! betalar de bara 100 spänn i måndaden!.. va fan kostar min mp3 spelare 500 spänn för, det är ju skitdyrt!" i samma andetag.

    Nej byt regering lite då och då så de inte sitter in sig och tror att de inte behöver bry sig om de gör ett bra eller dåligt jobb. Sitter alliansen kvar om 12 år så röstar jag sossar då.

    "Vi förlorade valet, politikerna vann", ska sossarna ändå driva igenom högerns gamla program så kan vi väl likväl vara lite ärliga mot oss själva och rösta på alliansen?

    Att inte sossarna insåg att arbetslösa börjar bli rätt sugna på att satsa lite av sin ersättning mot chansen att vinna ett jobb? De införde trots allt statliga kasinon. Men visst de förbjöd rökning på krogar ... summan av lasterna?

    Mycket härligare att dra en sådan här diskussion över en pilsner i sitt hem så man kan se glimten i ögat. Och då är det inte så konstigt att man hoppar från ämne till ämne hur som helst heller.

    Nej nu är det snart dags för årsmöte i bostadsrättsföreningen.. alla hoppar av styrelsen i år, måste vara alliansens fel!

    SvaraRadera